Zawody zorganizowano w ramach Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych, w których konkurowały ze sobą ekipy kucharskie z sześciu szkół ponadgimnazjalnych.
Oprócz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy do konkursu stanęły szkoły z Krakowa, Tarnowa, Nowego Targu i Myślenic. Ale to właśnie uczniowie z Radoczy stanęli na najwyższym podium konkursu Mistrzostw Szkół w Grillowaniu Karpia.
Zespół Szkół CKU reprezentowali uczniowie klasy IV Technikum Organizacji i Usług Gastronomicznych: Jakub Banaś oraz Agata Mazurek, pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych - Anny Pietraszewskiej i Dagmary Karpińskiej.
To nie było jedyne danie, które zaprezentowali uczniowie z Radoczy. Na stołach podano także Radoczański jabłecznik o smalec przygotowany przez uczniów klas żywieniowych.
W czym tkwił sekret pyszności karpiowej potrawy młodzieży z Radoczy tego nie wiemy. Jury jednak nie mogło się mylić. Miało przecież do wyboru jeszcze kilka innych, pewnie równie pysznych, potraw.
Dyskusja: