Konkurs zorganizowany przez grupę Adamed skierowany jest do uczniów z całej Polski. Zadaniem jest przygotowanie z klasą lub szkolnym kołem naukowym inspirującej, 3-minutowej lekcji video na jeden z wybranych tematów z dziedziny fizyki, chemii i biologii.
Do konkursu zgłosili się uczniowie II klasy o profilu chemiczno-biologicznym Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie: Aleksandra Kopaczewska, Justyna Pieczarka oraz Jakub Kasperek, wybierając temat „Chemia w kuchni i jedzeniu".
W przygotowanej lekcji video wyjaśniają jak chemia, czyli reakcje chemiczne, składniki lub dodatki - przydają się na co dzień w kuchni. W krótkim filmie (zobacz poniżej) pokazują m.in., w jaki sposób powstają żelki albo woda gazowana.
Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, z chemią mamy do czynienia codziennie m.in. w kuchni. Podczas czynności takich jak gotowanie zachodzi wiele reakcji chemicznych. W dzisiejszych czasach, niemalże każdy produkt, zawiera w sobie substancje chemiczne, np. przedłużające jego termin ważności. Wyniki z tego, że cały proces gotowania, jak również jedzenie obecne w naszym życiu, nie mogło by istnieć bez chemii – wnioskują uczniowie na końcu filmu.
Jest o co walczyć. Az 30 najlepszych szkół wyposażonych zostanie w laboratorium (chemiczne, biologiczne, fizyczne) – każde o wartości 10 tys. zł.
Aby przejść do następnego etapu potrzebujemy Waszych glosów, które można oddać na stronie facebookowej Grupy Adamed - tytul Koło Chemiczne 2c LO – mówi nam uczennica andrychowskiego LO Aleksandra Kopaczewska.
Uwaga! Głosować można tylko do czwartku (30.06) do godziny 23:59. 100 szkół z największą liczba głosów zakwalifikuje się do kolejnego etapu, w którym Jury konkursu wybierze trzydziestu zwycięzców.
Dyskusja: