Czym jest komora chłodnicza?
Już sama nazwa sugeruje, że będzie to coś, co zapewnia niską temperaturę. Nie jest to jednak małe urządzenie jak lodówka, a specjalne urządzenie przypominające pomieszczenie, w którym można ustawić niską temperaturę. Są modele mniejsze, jakie mogą zmieścić się w restauracyjnej kuchni, ale nie brakuje też dużych urządzeń, które z kolei potrzebują większej przestrzeni. W przypadku, kiedy w lokalu jest sporo produktów mrożonych, atrakcyjną opcją mogą się okazać komory mroźnicze.
Czemu komora chłodnicza jest niezbędna w profesjonalnej kuchni?
Poniekąd część argumentów za tym, by w komorę chłodniczą się zaopatrzyć, pojawiła się wyżej. Przede wszystkim przechowywanie jedzenia w odpowiednich warunkach pozwala na zachowanie bezpieczeństwa żywności. Produkty spożywcze nie będą się psuć i nie powstaną warunki sprzyjające rozwojowi groźnych dla zdrowia mikroorganizmów.
Ponadto komory chłodnicze i mroźnicze pozwalają zachować jakość na dłużej. Nigdy nie można mieć pewności, jakie potrawy z menu w danym dniu zamówią klienci. Oznacza to, że w kuchni powinny być produkty spożywcze pozwalające na przygotowanie wszystkich pozycji z karty. Zapasów jest sporo i trzeba się postarać, żeby nic się nie zmarnowało, nawet jeśli nie wykorzystuje się wszystkiego od razu.
Obecność komory chłodniczej pozwala zwiększyć wygodę i efektywność pracy. Dzięki temu, że wszystkie wymagające niskiej temperatury produkty spożywcze będą w jednym miejscu, pracownicy kuchni będą mieć wszystko pod ręką i szybko przygotują niezbędne składniki.
Czym się kierować podczas wyboru komory chłodniczej?
Nie ulega wątpliwości, że komory chłodnicze są w gastronomii potrzebne, ale jak spośród dostępnych opcji wybrać coś, co sprosta naszym potrzebom? Z pewnością musimy przeanalizować rozmiar. Wielkość jest zależna od tego, jaką ilość żywności będziemy przechowywać wewnątrz i gdzie komora będzie się znajdować. Różne artykuły spożywcze potrzebują innej temperatury, dobrze więc, by można było ją w komorze chłodniczej regulować w dość szerokim zakresie.
Nie bez znaczenia jest materiał wykonania. W większości przypadków w sprzedaży są komory wykonane ze stali nierdzewnej i to ten wariant jest najlepszy. Takie urządzenia są trwałe, wytrzymałe i łatwo je utrzymać w czystości. Możemy również znaleźć modele wykonane z innych surowców, ale nie mają aż tak dobrych parametrów wytrzymałościowych.
Na koniec weryfikujemy to, jak dużo energii zużywają kolejne urządzenia i jakie są ich ceny. Tutaj powinniśmy mieć świadomość, że nie zawsze najniższa cena jest najlepsza. Trwalsze i bardziej energooszczędne urządzenia wiążą się z większą inwestycją początkową, która z czasem się zwraca.
REKLAMA
Dyskusja: