Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego w Krakowie pozytywnie rozpatrzyła wniosek Koła Gospodyń Wiejskich z Witanowic i Stowarzyszenia Doliny Karpia o rejestrację produktu tradycyjnego "witanowickiej kladzionki ziemniaczanej".
Przepis na kładzionkę to jeden z tych, który ocalał w lokalnej tradycji naszego regionu, a potrawę serwują przy różnych okazjach panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Witanowicach.
Czym jest kładzionka? To placek ziemniaczany o delikatnym smaku. To potrawa tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Należała więc do jednych z głównych spożywanych przez tutejszych mieszkańców. Popularność "kładzionek" była związana z uprawianymi na tym obszarze ziemniakami, zwanymi tutaj "zimniokami witanowickimi". Kładzionki ziemniaczane witanowickie najczęściej przyrządzano z ziemniaków, które zostały z poprzedniego posiłku, dbano bowiem, aby nic do jedzenia się nie zmarnowało.
W zeszłym roku koło KGW z Witanowic zdobyło dwa pierwsze miejsca w konkursie potraw regionalnych „Kulinaria". W kategorii produktu przetworzonego zwyciężyła kładzionka ziemniaczana, a w kategorii produktu nieprzetworzonego „ziemniok witanowicki".
Kładzionka uczestniczyła w małopolskim programie komercjalizacji produktu lokalnego organizowanym przez Stowarzyszenie Dolina Karpia pod nazwą „Biznes ze smakiem".
Planowane jest też stworzenie w Szkole Powiatowej w Radoczy tzw. inkubatora produktu lokalnego. Będzie to miejsce gdzie potrawy takie jak Kładzionka zostaną przez nas bezpłatnie wyprodukowane i zapakowane pod fachowym okiem technologa żywności. Dzięki temu uzyskamy możliwość legalnej sprzedaży witanowickiego skarbu kulinarnego na terenie Doliny Karpia i nie tylko. – dodaje Renata Skorczyńska.
W planach Lokalnych Grup Działania w programowaniu 2014 – 2020 jest stworzenie sieci sklepów na terenie Małopolski, w których sprzedawane będą tylko produkty lokalne – w tym także kładzionka z Witanowic.
Rolnicy z Witanowic, a także lokalne KGW, chcą również zarejestrować Ziemniaka Uprawy Witanowickiej, którego wyróżniać będzie ekologiczny sposób uprawy. Jednocześnie ziemniak będzie promowany razem z kładzionką jako niezbędny element tej potrawy.
Aktualizacja (31.03)
(CIN)
Dyskusja: