W sklepach coraz częściej pojawiają nowe produkty o ulepszonych właściwościach. Lider branży spożywczej Grupa Maspex z Wadowic już od początków swojego istnienia z powodzeniem wprowadza innowacje dla konsumentów. Najnowsze rozdanie Programu Nutritecht, w ramach którego wadowicka spółka tworzy 5 projektów, zostało rozpatrzonych pozytywnie.
Nutritech to program rządowej agencji Nardowego Centrum Badań i Rozwoju. Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030.
W ramach rządowego programu Maspex z Wadowic che wprowadzić na rynek nowy produkt żywnościowy. Będą to wysokobiałkowe pasty warzywne o właściwościach funkcjonalnych.
Chcemy opracować nowe receptury i sposoby wytwarzania przetworów warzywnych jakimi są wysokobiałkowe pasty warzywne. Bazą będzie ciecierzyca, soczewica i fasola. Będziemy pracowali nad strawnością błonnika pokarmowego zawartego w tych produktach, aby mieć wpływ na ich funkcjonalność - poinformowała w wywiadzie z Rzeczo.pl Marta Kutyna Bakalarska, dyrektor Działu Zarządzania Innowacjami.
Wadowicki Maspex celuje w grupę konsumentów o szczególnym zapotrzebowaniu na naturalne, roślinnego pochodzenia białko, które jest istotne podczas regeneracji, rekonwalescencji i odbudowy.
Pod uwagę brana będzie również ich podatność na stany zapalne i występowanie chorób dietozależnych. Rozwiązanie tego typu oparte o rośliny strączkowe bogate w białko nie występuje obecnie na rynku - dodała Marta Kutyna Bakalarska.
W laboratoriach już testowana jest pasta warzywna od Maspeksu. Firma podjęła już działania logistyczne dotyczące produkcji nowego specyfiku. Jak się dowiadujemy nieoficjalnie, rewolucyjny produkt mógłby nawet powstawać w nowej fabryce w Wadowicach.
Dyskusja: