Od kilku lat i w ramach przygotowań do powstania pierwszego w Polsce Inkubatora Kuchennego w Świnnej Porębie i Stroniu funkcjonują kuchnie szkoleniowo-produkcyjne. Lokalni rolnicy i drobni przetwórcy odbywają w nich szkolenia oraz testują sprzęt i swoje produkty lokalne.
Budowa Inkubatora Kuchennego w gminie Stryszów stanowi część realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska.
Celem tej inwestycji jest umożliwienie legalnej produkcji i sprzedaży produktów lokalnych przez małych wytwórców z obszarów wiejskich, z marką Produkt Lokalny z Małopolski oraz marką Gościńca 4 Żywiołów - czytamy w informacji Urzędu Gminy w Stryszowie.
Na ten cel przebudowana zostanie stara szkoła na Zakrzowskim Bugaju. Już w piątek (18.09) do Zakrzowa przyjedzie delegacja rządowo- samorządowa. Marszałek Sejmu, Małgorzata Kidawa-Błońska oraz Marszałek Województwa Małopolskiego, Marek Sowa wmurują kamień węgielny pod utworzenie Inkubatora Kuchennego.
Jak mówią pomysłodawcy projektu najważniejszą częścią Inkubatora będzie sala wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnię, z której korzystać mogą małe firmy przetwórstwa spożywczego oraz lokalni rolnicy, dzięki czemu znacznemu obniżeniu ulegną koszty wejścia z produktem na rynek.
Zrealizowanie tego projektu ma dać pracę mieszkańcom, wykorzystać zasoby lokalne, a wyprodukowane produkty mają się stać wizytówką regionu. Inkubator będzie wzorował się na innych tego typu obiektach funkcjonujących za granicą - opisują ideę projektu jego pomysłodawcy.
Realizacja tego projektu może stanowić ogromną szansę dla regionu.
Kluczem do sukcesu jest kompleksowe podejście do zagadnienia i wsparcie producentów na wszystkich etapach od produkcji do sprzedaży. Projekt realizacji Inkubatora Kuchennego prowadzony jest przez partnera projektu Stowarzyszenie Gościniec 4 Żywiołów - mówią pomysłodawcy projektu.
Inkubator Kuchenny w Zakrzowie powstaje w ramach projektu „Produkt lokalny Małopolska – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski" finansowanego ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Dyskusja: