W niedzielę (26.09), podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych na łowisku wędkarskim w Podolszu, odbyły się Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia.
Do rywalizacji stanęło pięć drużyn kucharskich z następujących szkół: Powiatowy Zespół nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy.
Zespół Szkół w Radoczy, reprezentowany przez uczennice klasy trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Aleksandrę Kantorską i Kingę Zając zajął pierwsze miejsce. Uczennice przygotowały "grillowane steki z karpia w towarzystwie warzyw i sosu".
Według organizatorów oraz jury tegoroczne mistrzostwa były na bardzo wysokim poziomie, a rywalizacja wyrównana. Tym bardziej cieszy nas zwycięstwo naszych uczennic, które zapewniły sobie miejsce w przyszłorocznym konkursie najlepszych szkół gastronomicznych z Małopolski. Serdecznie gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów – cieszą się w szkole w Radoczy.
Dyskusja: