Działania kontrolne, wielokierunkowe, prowadzone przez lekarzy weterynarii kontynuowane są obecnie na poziomie wszystkich powiatów odnośnie każdego etapu produkcji.
Obejmują hodowlę zwierząt w gospodarstwie, zarobkowy przewóz zwierząt, pośrednictwo w tym obrocie, skup zwierząt, rzeźnie i zakłady przetwórcze. Wszystko odbywa się we współpracy z komendami policji.
Wcześniej ustalono, że mięso chorych krów, które wykryto w podwarszawskiej ubojni, trafiło do województwa małopolskiego ( ok. 2 tony).
Od poniedziałku (4.02) do piątku (8.02) krajowy inspektor weterynaryjny zarządził audyt stosowania norm europejskich w zakładach ubojowych w całym kraju.
Jak informuje nas Agnieszka Szewczyk-Kuta, Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, "na dzień 04.02.2019r. nie stwierdzono uchybień w podjętym zakresie i czasie kontroli".
Dyskusja: