Typ przyjęcia – rodzaj cateringu – posiłki
Rodzaje wydarzeń, przyjęć czy eventów różnią się od siebie. Truizm, który warto przypomnieć, bo stoi za nim bardzo ważne rozróżnienie istotne z punktu widzenia twojej firmy cateringowej. Inny event – inny catering – inny sprzęt (stoły bankietowe, sztućce, pojemniki termoizolacyjne) potrzebny do jego obsługi. Często bardzo wymagającej.
Rodzaje cateringu dzieli się w następujący sposób:
- Catering eventowy – to najbardziej różnorodny rodzaj cateringu, bo wydarzenia kulturalne, festiwale, gale czy nawet pokazy mody mają niezwykle indywidualny charakter. Inne posiłki spożywać będą uczestnicy koncertu ludowego, inne zaś ludzie bawiący się na festiwalu teatralnym. Bardzo wymagający rodzaj cateringu.
- Catering ślubny – nieco mniej wymagający niż poprzedni ze względu na swoją wielkość, ale także mocno indywidualny w zależności od rodzaju gości. Tradycyjne wesele to znany format i posiłki. Im mniej tradycyjne wesele, tym wyższe skomplikowanie cateringu.
- Catering na prywatne przyjęcia – tutaj zindywidualizowanie posiłków bywa najbardziej szerokie, jednak ich przygotowanie jest prostsze ze względu na ilość biorących w przyjęciu gości. Zazwyczaj to bardziej kameralne eventy (choć nie zawsze!).
Obsługa każdego wymienionego wyżej wydarzenia wymaga używania odpowiedniego sprzętu cateringowego. Czego potrzebuje twoja firma, aby obsługiwać tak różnorodne rodzaje eventów?
Sprzęt do obsługi eventów – czego potrzebujesz
Aby obsługiwać różnego rodzaju przyjęcia, eventy czy wydarzenia, twoja firma potrzebuje określonych rodzajów sprzętu, stołów bankietowych, sztućców, pojemników termoizolacyjnych. Wszystko po to, by efektywnie obsługiwać gości każdego z wydarzeń. Przyjrzyjmy się tym sprzętom.
Stoły bankietowe oraz krzesła
Ilość stołów bankietowych oraz krzeseł, ich rodzaj, design czy elementy dodatkowe (obrusy i pokrowce) – to wszystko uzależnione jest od wielkości i rodzaju obsługiwanego przyjęcia. Im większe wydarzenie, tym więcej krzeseł i stołów bankietowych należy zapewnić gościom.
Rodzaj i design krzeseł i stołów bankietowych jest uzależniony od typu przyjęcia. Luźne, indywidualne przyjęcie urodzinowe? Design powinien być dopasowany do okazji, luźny, wesoły. Przyjęcie weselne? Tutaj stosowna oprawa eventu jest raczej ustalona – białe obrusy, eleganckie stoły bankietowe, wygodne i stylowe krzesła.
Bemary
Bez bemarów żadna firma cateringowa sobie nie poradzi. To urządzenia pozwalające utrzymywać potrawy i dania w odpowiedniej temperaturze. Ta z kolei wpływa na smak i zapach potraw i w konsekwencji powodzenie firmy cateringowej.
Wielkość bemarów i ich liczba jest ściśle związana z wielkością obsługiwanego przyjęcia. Im większe, tym więcej urządzeń potrzebujesz, by efektywnie obsługiwać potrzeby tak dużego wydarzenia.
Sztućce, obrusy, zastawa
Najbardziej zindywidualizowana kategoria sprzętu. Jest zależny od rodzaju przyjęcia, które obsługuje twoja firma cateringowa i potrafi skrajnie różnić się w przypadku konkretnych eventów.
Pojemniki termoizolacyjne do transportu
Najmniej zależne od rodzaju eventu rodzaje sprzętów. Muszą być odpowiednio duże, by pomieścić konkretne potrawy i charakteryzować się higienicznością, wysokim poziomem termoizolacji i być łatwe w przenoszeniu. Im większy event, tym więcej pojemników będzie ci potrzebnych.
Zadbaj o każdy aspekt związany ze sprzętem do obsługi wydarzeń. Gruntowne przygotowanie i różnorodność sprzętu pozwoli ci na obsługę niemal każdego rodzaju wydarzenia i przyjęcia. Skutecznie i fachowo, by każdy z twoich klientów był usatysfakcjonowany!
REKLAMA
Dyskusja: