Dla wielu osób, których tylko od niedawna zaczęła interesować kawa i jej świat, wybór idealnych ziaren do swojego domu może stanowić nie lada utrudnienie. Jesteśmy tu jednak, by pomagać! Dziś przeanalizujemy więc czynniki wpływające na ceny poszczególnych kaw.
Po pierwsze: odmiana
Niemal każdy zna dwie podstawowe odmiany kawy: arabikę i robustę. Choć nie są to jedyne odmiany kawy, dominują one rynek w znacznym stopniu. Pierwsza z nich jest powszechnie uważana za lepszą - jest delikatniejsza, bardziej złożona w smaku, zawiera też mniej kofeiny, uprawiana jest na dużych wysokościach, jest jej też poświęcane wiele uwagi podczas samej hodowli. Robusta cieszy się zaś gorszą opinią: jest bardziej gorzka, intensywna, a przez większą odporność na szkodniki i warunki pogodowe, nie poświęca się jej uwagi. Łatwiej jest też produkować ją masowo, jest więc tańsza.
Należy jednak pamiętać, iż robusta nie musi być gorsza! Dziś w świecie kawy specialty wielu ekspertów upatruje się w niej przyszłości branży (między innymi dzięki odporności na ekstremalne warunki pogodowe - ten temat poruszymy w części poświęconej zmianom klimatycznym), a palarnie eksperymentują z ziarnami robusty osiągając niekiedy zaskakująco pyszne efekty (w tym roku po raz pierwszy robusta została użyta podczas zawodów w parzeniu kawy - Mistrzostwach Baristów USA). Należy też pamiętać, iż smak robusty może stanowić jej zaletę: idealnie nadaje się do kawowych mieszanek stosowanych w ekspresach, smakuje pysznie w połączeniu z kawami mlecznymi.
Warto jednak pamiętać, że wśród odmian kawy istnieją też inne gatunki, które warto wypróbować i poznawać ich różne cechy smakowe. Wśród nich znajdują się na przykład kawa Liberica, Excelsa czy stenophylla. Odmiany te są mniej popularne, ale wciąż cieszą się zainteresowaniem miłośników kawy, którzy poszukują nowych doznań smakowych.
Źródło: pexels.com
Po drugie: liczą się ludzie!
Łańcuch handlu kawą jest zjawiskiem bardzo złożonym, długim i skomplikowanym, obejmującym niezliczoną liczbę osób. Od momentu wyjścia z farmy do momentu dotarcia do palarni kawa może przejść przez ręce nawet 20 różnych pośredników! Każdy z nich rzecz jasna musi mieć z tej racji zapewnione przychody. To również ma ogromny wpływ na cenę ziaren.
W skrócie łańcuch wygląda w następujący sposób: najpierw kawa rośnie na farmach, skąd trafia do eksportera. Gdy kawa zostanie "zakontraktowana" przez daną palarnię po ocenie próbek ziaren, trafia do importera (najczęściej drogą morską), skąd dopiero jest przesyłana do palarni, by po wypaleniu znaleźć się w rękach klientów, a następnie w ich ekspresach do kawy.
Co ciekawe, wiele palarni stara się ograniczyć liczbę pośredników stosując tak zwane direct trade, a więc handel bezpośrednio z farmerami. Dzięki temu rozwiązaniu większa część zysków trafia do farmerów w krajach rozwijających się.
Zmiany klimatyczne
Miłośników dobrej kawy nie powinno być trzeba przekonywać do walki ze zmianami klimatycznymi. Dlaczego? Mają one kolosalny wpływ na ceny naszego ulubionego produktu. Kawa jest produktem nadzwyczaj wrażliwym, nieprzystosowanym do przetrwania nagłych i gwałtownych zmian pogody wywoływanych przez kryzys klimatyczny. Szacuje się, iż będzie on źródłem zmniejszenia produkcji arabiki o 30% w nadchodzących latach.
Co więcej, zmiany klimatyczne powodują używanie coraz większej ilości środków chemicznych i pestycydów, by pomóc roślinom w przetrwaniu ekstremalnych warunków. To z kolei ma jednoznacznie negatywny wpływ na jakość i smak ziaren.
Nie wahaj się więc i już dziś zacznij działać na rzecz walki ze zmianami klimatycznymi! Możesz to zrobić chociażby poprzez ponowne wykorzystanie fusów po parzeniu kawy - w internecie znajdziesz dziesiątki kreatywnych sposobów na ich recykling. Nie zapominaj też, iż indywidualne wybory nie zastąpią systemowej zmiany - dbajmy więc o planetę także w szerszym kontekście.
Źródło: unsplash.com
Kawa specialty - jakość warta swojej ceny
Kawa specialty to coś, czego nie można nie wspomnieć w kontekście dyskusji o cenach kawy. Kawa w małych, rzemieślniczych palarniach kosztuje zazwyczaj nieco więcej, ponieważ jest to kawa segmentu specialty. Co to właściwie oznacza? Kawa specialty, to taka, która zgodnie ze standardami SCA (Specialty Coffee Association) otrzymała ponad 80 na 100 możliwych punktów w stworzonej przez organizację skali. Jest to nadzwyczaj trudne, bowiem test obejmuje między innymi sprawdzenie liczby defektów w losowo wybranej próbce, jak i inne czynniki. Tylko najlepsze z najlepszych ziaren mogą cieszyć się tytułem specialty.
By uzyskać ów tytuł wymagana jest rzecz jasna ciężka praca, która musi zostać również odpowiednio opłacona. Nic więc dziwnego, iż kawa specialty po prostu musi kosztować więcej. Jednak wielu próbując jej raz nigdy nie wraca do picia zwykłej kawy. Jakościowy przeskok z kawy komercyjną na specialty jest po prostu nie do opisania.
Co więcej, za kawą specialty przemawiają konkretne argumenty: jest bardziej ekologiczna, a jej hodowla mniej szkodliwa dla ekosystemów, mamy też pewność, iż ziarna pochodzą z etycznych źródeł (co niestety nie jest standardem) - jest po prostu lepsza pod każdym możliwym względem. Cena idzie zaś za jakością...
Podsumowanie - pijmy kawę świadomie!
Mamy nadzieję, że tym artykułem udało nam się odpowiedzieć na pytanie: dlaczego kawa może tak różnić się ceną. Kawa to produkt niesłychanie złożony, delikatny i wymagający, nic więc dziwnego, iż na jego cenę składa się cała gama różnych czynników. Pragnęliśmy jednak omówić najważniejsze z nich. Dzięki temu następnym razem w sklepie czy kawiarni będziesz w stanie podjąć dobrą decyzję wiedząc co idzie za ceną wybranych przez ciebie ziaren. Zachęcamy cię do próbowania nowych rzeczy, do aktywnego myślenia o kawie, o tym, co i kto stoi za ziarnami, które znajdą się w twoim ekspresie. Pijmy kawę i bądźmy świadomymi konsumentami!
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dyskusja: