Zyskanie w oczach pracowników
Jednym z głównych celów wdrażania benefitów pozapłacowych dla pracowników jest zyskanie uznania w oczach pracowników. Kiedy pracownicy doceniają pracodawcę i identyfikują się ze swoją firmą, zyskują większą motywację do pracy. Wśród skutecznych w tym obszarze benefitów z pewnością znajdują się owoce i warzywa, dostarczane do firmy. Możliwość korzystania darmowych warzyw i owoców każdego dnia jest postrzegana jako troska o pracownika. Pracownicy widzą, że pracodawca dba o ich zdrowie i komfort, co przekłada się na docenienie przez nich firmy i utożsamianie się z nią. W takiej sytuacji można liczyć na zdecydowanie wyższą wydajność pracy.
Owoce i warzywa, czyli dawka siły
Zarówno praca fizyczna, jak i w biurze, powoduje spadek siły i koncentracji. Po kilku godzinach przed ekranem komputera trudno utrzymać skupienie. Potrzebna jest dawka witamin i substancji odżywczych, znajdujących się w owocach i warzywach. Przerwa w wykonywaniu czynności zawodowych, spożytkowana na posilenie się zdrowym posiłkiem, zaowocuje bardziej efektywną pracą. W tym przypadku zyskuje pracodawca, ale też pracownik, który za sprawą mniejszego poczucia zmęczenia pracuje bardziej komfortowo.
Realna poprawa zdrowia
Poprzez dostarczanie do biura owoców i warzyw, pracodawca może pomóc pracownikom nie tylko tu i teraz, zapewniając im dawkę siły. To również wsparcie w większym wymiarze, w perspektywie długofalowej. Nie ma wątpliwości, że potrzebujemy roślin w naszej diecie, aby zachować dobre zdrowie. Szacuje się, że przeciętna osoba powinna spożywać dziennie co najmniej około 400 g owoców i warzyw. Jeśli pracodawca zapewnia do nich łatwy dostęp, z czasem prawdopodobnie nawet CI, którzy wcześniej rzadko korzystali z tego typu pożywienia, zaczną je jeść. Pozwoli im to wyrobić dobre nawyki żywieniowe i poprawić swój stan zdrowia.
Skutecznie i tanio
Dzisiaj już w zasadzie każdy pracodawca przynajmniej rozważa wprowadzenie benefitów płacowych. Pojawia się jednak pytanie, jakie benefity będą odpowiednie. Niewątpliwie często jednym z głównych czynników branych pod uwagę przy podejmowaniu decyzji, jest kwestia kosztów. Dobra wiadomość jest taka, że owoce i warzywa należą do zdecydowanie najtańszych benefitów. Jednocześnie, jak wykazaliśmy powyżej, wdrożenie tego rozwiązania w firmie daje szereg korzyści, zarówno pracodawcy, jak i pracownikom.
Wiele argumentów przemawia na rzecz dostarczania pracownikom warzyw i owoców. Niemniej, aby korzyści były realne, trzeba odpowiednio podejść do tematu. Kluczową kwestią jest wysoka jakość produktów spożywczych. Tylko pełnowartościowe i smaczne owoce i warzywa odpowiednio spełnią swoją funkcję.
Szukasz firmy dostarczającej owoce dla pracowników? Zajrzyj na stronę https://betterworkplace.pl/oferta/owoce-dla-pracownikow/
REKLAMA
Dyskusja: