Na merytoryczną dawkę wiedzy o chlorelli zaprasza portal Zielares.pl - Przystępnie o ziołach, witaminach i suplementacji
Chlorella – co to jest?
Chlorella to jednokomórkowa zielona alga słodkowodna, rosnąca głównie w zbiornikach wodnych na Dalekim Wschodzie. Została uznana przez Komisję europejską jako odżywczy składnik spożywczy ze względu na jej bogaty skład i szerokie właściwości prozdrowotne. Ten wyjątkowy glon może pełnić rolę dodatkowego paliwa do działania, jak również wspierać procesy odchudzania. Jego wysoka wartość odżywcza sprawia, że warto pomyśleć o wdrożeniu go do diety w celu uzupełnienia jej w cenne witaminy i minerały.
Chlorella – skład
Alga chlorella to bogate źródło witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej między innymi:
- aminokwasy;
- chlorofil;
- kwasy tłuszczowe omega-3;
- kwasy nukleinowe;
- witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B;
- minerały: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, mangan, jod.
Ze względu na dużą wartość odżywczą, chlorellę zaleca się przede wszystkim osobom z anemią lub narażonym na anemię. Algę mogą stosować także osoby odchudzające się, chcące wzbogacić dietę o ważne składniki odżywcze. Chlorella popularna jest także wśród wegan i wegetarian, ponieważ zawiera cenne aminokwasy, które w żywności występują głównie w mięsie.
Chlorella – właściwości
Bogaty skład algi wpływa na jej właściwości zdrowotne. Produkt doceniany jest przede wszystkim ze względu na zdolności detoksykacyjne, czyli oczyszczające organizm. Chlorella usuwa z ciała związki toksyczne, takie jak metale ciężkie, alkohole, azotany, pestycydy czy inne chemikalia. Chlorella chroni także przed kolejnym zanieczyszczeniem, działając niczym niewidzialna tarcza, stanowiąca barierę przed dostaniem się do ciała szkodliwych substancji. Między innymi z tego powodu polecana jest pacjentom na rekonwalescencji, z obniżoną odpornością czy po zabiegach chemioterapii.
Chlorella zawiera duże ilości chlorofilu, który może wpływać korzystnie na układ immunologiczny, stymulując jego intensywniejszą pracę. Dzięki temu organizm staje się bardziej odporny na infekcje. Alga znana jest także ze swojego działania, wspierającego produkcję białych krwinek, których zadaniem jest walka z bakteriami i wirusami. Działanie antybakteryjne sprzyja szybszemu gojeniu się ran. Chlorella sprawdza się u osób, borykających się z nadmierną potliwością i nieświeżym oddechem.
Na tę algę powinny zwrócić uwagę także osoby, mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Łagodzi wzdęcia i może zapobiegać zaparciom, a do tego usprawnia trawienie, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Dietetycy polecają ją jako produkt, wspomagający procesy odchudzania.
Chlorella dla wegan i wegetarian
Chlorella to częsty składnik diety wegan i wegetarian. Alga zawiera sporą dawkę białka i aminokwasów, przez co staje się ciekawą alternatywą dla mięsa, pomagając uzupełnić niedobory ważnego makroskładnika.
Chlorella – jak stosować?
Stosując chlorellę w postaci suplementów, zaleca się spożywać według wskazań producenta. Zazwyczaj dzienna dawka wynosi 2-4 tabletki 3 razy dziennie. Chlorellę w proszku można spożywać w ilościach 2-3 gramy na dobę, rozpuszczając w wodzie lub dodając do różnego rodzaju potraw: musli, koktajli, owsianki. Po dwóch miesiącach systematycznej suplementacji zaleca się zrobienie przerwy.
Chlorella – przeciwwskazania i skutki uboczne
Chlorella jest dość dobrze tolerowana przez organizm, dlatego przy odpowiednim dawkowaniu ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest znikome. Bardzo rzadko zdarzają się reakcje alergiczne, czasem może wystąpić też efekt światłouczulający, głównie w przypadku osób wrażliwych na słońce. Przy spożywaniu zbyt dużych dawek algi mogą wystąpić wzdęcia, biegunki i uczucie ciężkości. Na początku suplementacji może dojść także do nasilenia zmian trądzikowych, co ma związek z oczyszczaniem organizmu.
REKLAMA
Dyskusja: