Bardzo charakterystycznym urządzeniem wykorzystywanym w laboratorium jest wagosuszarka, jest to połączenie wagi i suszarki, które daje informacje jak proces suszenie wpływ na ubytek wagi danej substancji. W tym artykule skupimy się jednak na rodzaju wag laboratoryjnych, właściwości i zastosowania wagosuszarki będą opisane w innej monografii.
Wagi laboratoryjne oprócz podziału na wagi charakteryzujące się daną dokładnością (czyli do ilu miejsc po przecinku możemy na takiej wadze zważyć), czy nośnością (czyli jak dużą próbę jesteśmy w stanie zważyć) wagi możemy podzielić na legalizowane i nielegalizowane, oraz ze względu na wiele cech charakterystycznych dla samego urządzenia np. ze względu na kształt szalki (z okrągłą lub kwadratową szalką), obecność osłony przeciw podmuchowej.
Wagi techniczne posiadają dość dużą nośność – zwykle do 10 kg (ale może i więcej) oraz najmniejsza dokładność – zwykle 0,1 grama. Wagi techniczne mogą występować w wersji stacjonarnej oraz wersji przenośnej. Wagi techniczne mogą mieć odłączaną szalkę lub szalkę na stałe związaną, mogą być wykonane ze stali nierdzewnej lub innych odpornych materiałów. Wagi techniczne mogą posiadać konstrukcję hakową lub nawet kieszonkową. Dla tego rodzaju wag ważne jest, aby można było pomiar wykonać szybko, nawet w przypadku „poruszających" się obiektów, jak zwierzęta. Zazwyczaj wykorzystuje się tego typu wagi w laboratoriach przemysłowych oraz laboratoriach, gdzie istotne jest zważenie zwierzęcia, które poddawane jest dalszym badaniom.
Wagi analityczne charakteryzują się większą dokładnością – od 0,01 grama i mniejszą nośnością niż wagi techniczne. Zwykle nośność wag analitycznych to 220, 320 gramów, chociaż zdarzają się urządzenia z nośnością do 1 kg. Waga analityczna jest bardzo czuła, dlatego też stosuje się w nich komory przeciw podmuchowe z otwieranymi drzwiczkami. Wag takich nie można przenosić, powinny być ustawione na stole wagowym. Wykorzystywane są w wielu rodzajach laboratoriów i w przemyśle farmaceutycznym.
Półmikroanalityczne wagi to urządzania działające z dokładnością tysięcznych części grama. Są bardzo dokładne, ale również bardzo wrażliwe na wstrząsy, drgania, podmuchy i zmiany temperatur. Takie wagi używa się w specjalnie do tego skonstruowanych pokojach wagowych, gdzie nie tylko ustawienie wag na stole wagowym ma znaczenie, ale również niezwykle istotne jest, aby wyeliminować wszelkie fluktuacje temperatur i innych czynników. Dostęp do takiego pomieszczenia jest regulowany.
Wagi mikroanalityczne są jeszcze dokładniejsze od półmikroanalitycznych, ich dokładność określa się na 0,0001 grama, a zakres ważenia nie przekracza 100 gramów. Wag mikroanalityczna jest niesamowicie czuła, nawet najmniejszy podmuch, czy oddech użytkownika może spowodować zaburzenie w oznaczaniu masy. Takie wagi bezwzględnie użytkuje się w pokojach wagowych monitorowanych pod względem temperatury, wilgotności i ciśnienia.
Wagi ultramikroanalityczne są jeszcze dokładniejsze niż wagi mikroanalityczne. Dokładność takich wag to 0,00001 grama a nośność 10 gram. Ze względu na duże skomplikowanie w produkcji takich urządzeń na rynku jest tylko kilku producentów wag ultramikroanalitycznych.
Wagi posiadają wiele dodatkowych funkcji, jak zliczanie, przeliczanie gęstości, przekazywanie danych do komputera, czy nawet obsługę wag za pomocą programów komputerowych.
REKLAMA
Dyskusja: