Jakie produkty włoskie warto spróbować?
Mnogość walorów smakowych jakie można spotkać we Włoszech może przyprawić o zawrót głowy. W Italii niemalże każdy region posiada własną kuchnię i tradycyjne dania. Udając się do poszczególnych prowincji można zatem skosztować tej samej potrawy, jednak w nieco innym wydaniu. Włoska kuchnia jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnej polskiej kuchni, ale pozwala nasycić się i czerpać z posiłku satysfakcję. Cechuje się dużą ilością świeżych warzyw i ziół, które nadają niebywały smak daniom i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jeśli jednak zależy nam na szczupłej sylwetce, warto uważać na kaloryczność włoskich potraw. Większość z nich przygotowywana jest z mąki np. pizza, makarony oraz lasagna. Pomimo to, ich smak wart jest grzechu. Czego zatem warto spróbować?
Sery
Włochy posiadają jedne z najsłynniejszych na świecie serów. Wszystkim dobrze znana mozzarella wytwarzana jest z krowiego lub bawolego mleka i najczęściej wykorzystuje się ją do pizzy, panino lub jako składnik sałatki caprese. Owczy ser pecorino smakuje świetnie w towarzystwie czerwonego wina o nucie owocowo - kwiatowej. Twarde dojrzewające sery takie jak parmezan czy Grana Padano lub pochodząca z Lombardii gorgonzola mają wyrazisty, intensywny smak i aromat. Delikatny serek mascarpone najczęściej dodawany jest do deserów.
Wędliny
Włoskie wędliny to prawdziwa poezja smaku. Ciężko im się oprzeć, a ten kto do tej pory nie przekonał się o ich wyjątkowości powinien to jak najszybciej zrobić. Prosciutto crudo kryje w sobie niesamowite walory smakowe - surowa, długodojrzewająca szynka wytwarzana z całych wieprzowych udźców krojona jest w cienkie plastry i podawana z melonem jako przystawka. Z kolei Prosciutto cotto to najpopularniejsza wędlina we Włoszech. Ta szynka gotowana cechuje się doskonałym aromatem i świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Do grona włoskich wędlin należy zaliczyć także salami, które występuje w wersji łagodnej (dolce), jak i pikantnej (piccante).
Makarony
Włosi uwielbiają makaron, zazwyczaj spożywają go jako pierwsze danie. Italia słynie z kilkudziesięciu rodzajów pasty! Makarony można podzielić na długie, czyli spaghetti, krótkie - gnocchi, penne i mini - sorprese i stelline. Można wyróżnić także makarony świeże i suszone.
https://schroniskobukowina.pl/tagliatelle-garofalo-igp
Pizza
To prawdopodobnie jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Popularność zyskała na całym świecie. Najbardziej znana we Włoszech jest wybitna pizza neapolitańska charakteryzująca się cienkim i chrupiącym ciastem. W Italii można również spotkać pizzę sycylijską posiadającą kształt prostokąta, puszyste ciasto i ser znajdujący się pod sosem. To kulinarne arcydzieło można przygotować z łatwością w swojej kuchni, jednak sekret smaku pizzy tkwi w mące. Ciasto na prawdziwą włoską pizzę uzyskamy używając mąki typu 00, którą znajdziemy na stronie sklepu z włoskimi produktami - Schronisko Bukowina.
Czy włoskie produkty sprawdzą się jako przekąski?
Dania kuchni włoskiej zdobyły rzesze fanów na całym świecie. Niezwykły aromat, smak i prostota wykonania przyciągają kolejnych smakoszy. Wyjątkowe sery, dojrzewające wędliny, wyśmienite wina oraz doskonałe słodycze uświetnią niejedno spotkanie. Deska serów i wędlin idealnie sprawdzi się w akompaniamencie winogrona i czerwonego wina. Tak podane przekąski będą prezentowały się elegancko i okazale. Te i inne oryginalne włoskie przysmaki dostępne są w ofercie sklepu z włoskimi produktami Schronisko Bukowina. Znajdziemy tam również rozmaite kawy, kremy orzechowe, pulpy pomidorowe, makarony oraz doskonałe słodycze.
REKLAMA
Dyskusja: