Młyński Spichlerz to sklep z tradycyjnymi wyrobami, inspirowany domową kuchnią. Jest nową inicjatywą Hotelu Młyn Jacka, powstałą przy restauracji Spichlerz Smaków. Zapraszamy do przeczytania wywiadu z zastępcą szefa kuchni Spichlerza Smaków, Marcinem Polakiem, z którego dowiecie się więcej o koncepcji powstania sklepu, dostępnych produktach i sposobie ich przygotowania.
Spichlerz Smaków od lat świetnie funkcjonuje jako restauracja. Skąd pomysł na stworzenie sklepu?
Ten pomysł kiełkował w naszym zespole od jakiegoś czasu. Chcieliśmy stworzyć coś autentycznego, naszego, co pozwoli Gościom zabrać ze sobą do domu nie tylko wspomnienia, czy wrażenia z naszej restauracji, ale także pyszne jedzenie. Dostrzegliśmy bardzo duży potencjał w naszych wyrobach i mojej pasji do wędzenia. Młyński Spichlerz to tradycyjne produkty na wyciągnięcie ręki dla każdego i doskonały sposób na alternatywną promocję naszych umiejętności.
Jakie wyroby mają Państwo w swojej ofercie?
W naszej ofercie znajduje się ręcznie wyrabiane pieczywo żytnie i pszenno-żytnie na naturalnym zakwasie, wędzona szynka, boczek i schab, pstrąg wędzony dymem olchowym, kiełbasa wieprzowa, serki twarogowe wędzone z czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką pieprzem i skórką cytryny oraz wędzone udka drobiowe.
Na jakiej zasadzie dobierane są produkty do tworzenia wyrobów w Młyńskim Spichlerzu?
Bazujemy na starannie wyselekcjonowanych produktach wysokiej jakości od lokalnych rolników i dostawców. Wiemy, że siła smaku tkwi w prostocie i naturalnych składnikach.
W jaki sposób opracowujecie receptury przyrządzania poszczególnych wyrobów?
Myślę, że dobre jakościowo składniki bronią się same. Kluczem jest tutaj odpowiednie wyeksponowanie ich smaku, co w Młyńskim Spichlerzu osiągamy poprzez dobór właściwych przypraw.
Czym wyróżniają się wyroby w Młyńskim Spichlerzu od swoich alternatyw w innych sklepach?
Nasze wyroby są w 100% naturalne, zdrowe, smaczne i przede wszystkim – autentyczne. Wkładamy ogromną pasję w to, co robimy i myślę, że nasze produkty są tego doskonałym odzwierciedleniem.
Jaką dewizą kierujecie się w kuchni?
Najważniejszy jest smak! A żeby smak się obronił, ważne są wysokiej jakości, świeże składniki i dbałość o szczegóły.
W czym tkwi tajemnica przygotowania pysznego, tradycyjnego pieczywa?
W Młyńskim Spichlerzu pieczywo powstaje z prawdziwej mąki, prosto z lokalnego młyna wyposażonego w tradycyjne maszyny. Do tak pozyskanej mąki, bez ulepszaczy i spulchniaczy, dodajemy wodę i naturalny zakwas, który codziennie dokarmiają i pielęgnują nasi kucharze. Chleby formowane są ręcznie i wypiekane pod okiem doświadczonych pracowników. Cały ten proces sprawia, że nasze pieczywo jest pyszne i zachowuje świeżość przez wiele dni.
Czy wszystkie wędliny powstają na miejscu, w młyńskiej wędzarni?
Tak. Cały proces wędzenia, od surowego produktu aż po gotowy wyrób, odbywa się w naszej wędzarni. Stosujemy w tym celu nasze sprawdzone receptury i wędzimy mięso prawdziwym dymem, a nie aromatem dymu wędzarniczego, jak ma to miejsce w przypadku wielu innych sklepowych produktów. Zarówno mięso, jak i samo drewno używane w procesie wędzenia pozyskujemy od lokalnych dostawców.
Czego jeszcze możemy się spodziewać w ofercie Młyńskiego Spichlerza, jakie są plany na przyszłość?
W przyszłości chcemy poszerzyć ofertę o jeszcze więcej rodzajów wędlin oraz tradycyjne pieczywo pszenne, także na zakwasie. Mamy w planach również wprowadzenie kiszonek, kwaszonek i marynat.
Serdecznie zapraszamy do zasmakowania w jakości tradycyjnych wyrobów Młyńskiego Spichlerza!
Więcej informacji znajdziesz pod adresem: https://hotelmj.pl/nasze-produkty .
{gallery}MlynSpizarnia{/gallery}
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dyskusja: