Jak wynika z dostępnej literatury naukowej, koronawirusy charakteryzują się niską odpornością na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody takie jak chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru. Wirusy te, podobnie jak inne zawieszone cząstki o takich rozmiarach, usuwane są z wody w procesie koagulacji połączonej z flokulacją wspomaganą polielektrolitami i filtracją na filtrach piaskowych.
Procesy koagulacji, flokulacji i filtracji są stosowane na Stacji Uzdatniana Wody WPWiK Sp. o.o.. W szczególności wykorzystywane są wysokosprawne procesy dezynfekcji wody przy pomocy dwutlenku chloru oraz naświetlanie lampami UV, które skutecznie eliminują tego typu wirusy. Dodatkową barierą przeciwko koronawirusom jest oksydacja nadmanganianem potasu.
Wadowickie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w związku z licznymi zapytaniami odnośnie do jakości wody w czasie zakażeń wirusem koronawirus SARS-CoV-2 zapewnia, że uzdatniona woda spełnia rygorystyczne wymogi, a jej skład jest codziennie kontrolowany w Laboratorium Badania Wody WPWiK Sp. z o. o., na każdym etapie jej uzdatniania. Proces technologiczny uzdatniania wody, zmodernizowane instalacje i szczegółowe badania - wszystko to gwarantuje, że woda dostarczana przez wodociągi WPWiK Sp. z o.o. do domów mieszkańców jest czysta i w pełni bezpieczna dla zdrowia, a w szczególności nie zawiera żadnych patogennych mikroorganizmów (woda spełnia wszystkie wymagania jakościowe określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wymagania Dyrektywy Rady Unii Europejskiej dotyczącej jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi).
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dyskusja: