W środę (28.09) odbyło się posiedzenie Małopolskiej rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Zadaniem rady jest ocenienie i rekomendacja produktów do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Jednym z najważniejszych kryteriów dla komisji jest tradycyjny sposób wytwarzania produktu regionalnego, jego niepowtarzalność i wyjątkowy smak.
Dzięki pomocy Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Wadoviana" wśród zgłoszonych produktów znalazł się chleb inwałdzki wytwarzany w Inwałdzie przez Małopolską Spółdzielnię Handlową „Wizan".
Chleb inwałdzki należy do pieczywa mieszanego, a jego produkcja oparta jest na recepturze z początku XX wieku. Podczas spotkania zostało zaprezentowanych 12 produktów aspirujących do wpisu na listę.
Po prezentacji i weryfikacji zgłoszonych produktów wszystkie zostały pozytywnie zaopiniowane przez członków rady. Teraz decyzja o ich wpisaniu na Listę Produktów Tradycyjnych należy do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dyskusja: