Od kiedy Maspex przejął aktywa grupy Agros Nova musi się liczyć z zawirowaniami na rynku cen warzyw i owoców. W skład Agros wchodzą bowiem fabryki ketchupów i dżemów.
Podczas gdy susza pokrzyżowała plany rolnikom i odnotowuje się spadek produkcji, przetwórcy już teraz alarmują, że wzrost cen towaru będzie miał skutki odczuwalne dla zwykłego konsumenta.
Ceny skupu niemal wszystkich owoców były w 2015 r. wyższe niż w roku poprzednim. W sezonie 2015/16 ceny skupu jabłek deserowych będą wyższe niż w sezonie poprzednim o 20 proc., a jabłek kierowanych do przetwórstwa wzrosną niemal dwukrotnie. Wyższe po tegorocznych zbiorach były ceny skupu niemal wszystkich warzyw. Przeciętne ceny detaliczne owoców, warzyw oraz ich przetworów będą wyższe niż w sezonie 2014/15, a najbardziej wzrosną ceny jabłek i kapusty - czytamy w prognozie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Wzrost cen soków i innych przetworów owocowo-warzywnych może nastąpić już na początku przyszłego roku. Tak przynajmniej twierdzi Krzysztof Pawiński, prezes wadowickiego Maspexu.
Podwyżki produktów opartych o owoce można uznać już za oczywiste. Następne pytanie brzmi: kiedy? Nikt nie chce robić tego za często. Obawiam się jednak, że już w I kwartale 2016 r. zanotujemy pierwsze podwyżki cen soków na sklepowych półkach - mówi Portalowi Spożywczemu, Krzysztof Pawiński.
Analitycy już teraz przewidują, że w związku z podwyżkami cen spadnie zainteresowanie klientów spożyciem tych produktów.
Dyskusja: