Dla uczniów rozpoczynających naukę po wakacjach w Zespole Szkół w Radoczy na kierunku Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki nauczyciele przedmiotów zawodowych przygotowali innowację pedagogiczną, czyli programowanie systemów agrotronicznych rolnictwa precyzyjnego. Dokładniej chodzi o projektowanie, budowę, programowanie robotów wyposażonych w różnego rodzaju czujniki, testowanie i sterowanie nimi, a także szukanie nowych rozwiązań technologicznych związanych z techniką rolniczą.
Najciekawszym punktem innowacji będzie poznanie teoretycznych oraz praktycznych aspektów lotów bezzałogowych statków powietrznych podczas monitorowania stanu upraw, tworzenia map ich nawożenia, pomiaru działek i tworzenia map potrzebnych do szacowania szkód - informuje szkoła w Radoczy.
Jak zapewniają nauczyciele, wprowadzone innowacje w większym zakresie umożliwią zapoznanie się z nowoczesnymi technologiami informatycznymi stosowanymi w rolnictwie, a także pozwolą na lepsze poznanie sprzętu rolniczego, wykorzystywanego w produkcji roślinnej, zwierzęcej i ogrodniczej.
Kolejną innowacją w szkole w Radoczy będzie dietetyka z elementami kosmetologii. Klasa ta zostanie wprowadzona w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Ta klasa to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest nie tylko co, ale i jak jedzą. Rozwijający się przemysł turystyczny oraz moda na „zdrową kuchnię" stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy - informują w szkole.
Wdrażanie innowacji będzie możliwe również dzięki współpracy oraz wsparciu szkoleniowo-doradczemu Inkubatora Kuchennego Gościniec 4 Żywiołów oraz wykorzystaniu produktów lokalnych z małopolski.
Dyskusja: