To nowy przepis prawa, który zaczął obowiązywać w Polsce z pierwszym dniem marca. Na razie dotyczy sklepów o powierzchni większej niż 400 m2 ( ze sprzedażą artykułów żywnościowych stanowiących co najmniej 50% dochodów). Za rok będą dotyczyć także sklepów powyżej 250 m2.
Przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności zobowiązują właścicieli sklepów do oddawania żywności której upływa termin ważności lub data minimalnej trwałości i która ma wady wyglądu (w tym także opakowań).
Sklepy, których dotyczą nowe przepisy musiały podpisać odpowiednie umowy z instytucjami dobroczynnymi do 18 lutego. Jeśli tego nie zrobiły grozi im kara w wysokości 5000 zł. Mogły też wykazać, że w danym powiecie, na którym działa, nie ma odpowiedniej organizacji.
Jeśli przedsiębiorca będzie "kombinował" i nadal wyrzucał jedzenie, musi się liczyć z tym, że organizacji, z którą podpisał umowę trzeba będzie zapłacić 10 groszy za każdy kilogram wyrzucanego jedzenia. Natomiast jeśli zaniży ilości wyrzucanych towarów, a udowodni mu to inspektor ochrony środowiska, przedsiębiorcy grozi kara od 5000 - 10000 zł.
To dobre rozwiązanie?
Dyskusja: