Pierwszy Festiwal Ogórka w Kalwarii Zebrzydowskiej podzielono na dwa dni i każdy znajdzie coś dla siebie.
W pierwszym dniu (27.08) o godz. 19:00 wystąpi "Kapela Ogórki". To góralski, folkowy zespół muzyczny, łączący tradycyjna muzykę góralską z elementami rocka. Tuż po koncercie MKS Kalwarianka zaprasza na festyn, będzie dobra muzyka, okazja do wspólnego świętowania. Organizatorzy będą częstować ogórkiem Kalwaryjskim.
W niedzielę (28.08) odbędą się główne imprezy Festiwalu. Wszystkie na obiektach MKS Kalwarianka. Organizatorzy zapraszają od godziny 15:00.
Będziemy promować „ogórka kalwaryjskiego", starsi zapewne wiedzą skąd taki pomysł, a młodsi właśnie poprzez organizację tego projektu dowiedzą się, że kiedyś słynęliśmy z ogórków i nazywali nas Ogórcorzami – tłumaczy Tomasz Baluś Prezes Stowarzyszenia i pomysłodawca Festiwalu.
W czasie festiwalu, największą gwiazdą będzie oczywiście ogórek, będzie go można degustować na wszelkie możliwe sposoby. Wszystko przy dobrej biesiadnej muzyce.
Zorganizowane zostaną konkursy dla Kół Gospodyń Wiejskich, konkursy kulinarne, warsztaty dla dzieci, młodzieży, a także warsztaty zdrowego odżywiania. Nie zabraknie też atrakcji dla dzieci – mówi Tomasz Baluś.
Przydomek kalwarian "Ogórcorz" wziął się od kiszonych ogórków sprzedawanych na placu Rajskim przed Sanktuarium pasyjno-maryjnym i na samych dróżkach Kalwaryjskich. Istniała tradycja, że każdy, kto do niego pielgrzymował, powinien ich skosztować. „Być w Kalwarii Zebrzydowskiej i nie zjeść ogórka kiszonego, to jak być w Rzymie i nie widzieć papieża" – mówią starsi mieszkańcy.
O przydomku „ogórcorze" wspomniał Jan Paweł II w czasie pamiętnego spotkania w Wadowicach w 1999 r. „Pozdrawiając pielgrzymów z sąsiednich dekanatów powiedział: "Wszyscyśmy razem chodziliśmy do gimnazjum. Z Andrychowa jedna grupa, z Zatora druga grupa, z Kalwarii trzecia grupa. Nazywali kalwarian ogórcorzami, wadowiczan flacorzami, a żywczan szczupakami. Sam smak" – mówił wówczas papież.
W 2002 r., po ostatniej pielgrzymce Jana Pawła II do Kalwarii Zebrzydowskiej, reporter PAP rozmawiał z Józefem Pyrkiem, którego rodzina kisiła i sprzedawała ogórki od wielu pokoleń. Familia miała własną recepturę, którą stosowali, by kiszone ogórki charakteryzowały się lekko słonawym smakiem. Ważne były odpowiednie proporcje składników. Na metr ogórków kupionych w okolicach Kalwarii dawali wodę, 2,5 kilograma soli, pięć główek czosnku, trzy wiązki kopru i jeden żytni chleb. To wszystko zostawiali na tydzień w drewnianej beczce.
I takie właśnie ogórki będą podawane podczas najbliższego Festiwalu.
Głównym organizatorem Festiwalu jest Stowarzyszenie Św. Jana Pawła II Patrona Kalwarii Zebrzydowskiej, które otrzymało grant w wysokości 18 tys. tys. zł z przeznaczeniem na organizację Festiwalu „Ogórcorze". Głównym partnerem Gmina Kalwaria Zebrzydowska.
}} Program „Festiwalu Ogórka" – niedziela (28.08):
15:00 Rozpoczęcie FESTIWALU - powitanie, rozpoczęcie konkursu kulinarnego i przygotowanie stoisk
15.15- 15.45 Prezentacja dania konkursowego, ocena dania przez jury festiwalu
15.30 – warsztaty „ Co można zrobić z ogórka"
16:00 - degustacja Ogórka Kalwaryjskiego
16.00 - warsztaty zdrowego odżywiania – „ Kiszonkowo" – Zagroda Ławeczki
Godz. 16:00-18:30 Prezentacja stoisk
Godz. 16.30 Rozstrzygniecie konkursu, ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
17.00 Pokaz Kulinarny – K. Olesiński
o historii Kalwaryjskiego Ogórka
18.00 - warsztaty zdrowego odżywiania - Smaki Gościńca
Gry i zabawy dla dzieci – Świat kreci się wokół ogórka ,
15.00-19.00 dmuchańce, wata, malowanie twarzy.
AKTUALIZACJA, (26.08)
Dyskusja: