Codziennie na świecie sprzedawanych jest na ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie Margherita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza Raffaele Esposito.
Przygotował na jej cześć pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.
Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.
Dziś wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta – Międzynarodowego Dnia Pizzy, który przypada niezmiennie w drugi poniedziałek lutego.
Do święta dołączyły również Wadowice, a konkretnie Restauracja Ogrodowa. Z tej okazji restauratorzy zaprosili do siebie dzieci z Przedszkola Małe Smerfy. Dzieciaki podczas warsztatów kulinarnych, pod czujnym okiem instruktorów, uczyły się, jak kręcić pizzę. Fachową pomocą służyła pani kucharz Renata Nicieja. Na koniec tak przygotowane placki chlebowe zakończyły w piecu, gdzie wyrosła z nich smaczna pizza.
A Wam jak często zdarza się jeść pizzę?
{gallery}SwietoPizzy{/gallery}
(CIN)
Dyskusja: