Czym jest koronawirus?
Koronowirusy (CoV) to duża rodzina wirusów występujących u różnych ssaków i ptaków. U ludzi wirusy te mogą powodować wiele chorób: od łagodnych infekcji dróg oddechowych do poważniejszych chorób, takich jak ciężkiego ostrego zespołu oddechowego (SARS) lub bliskowschodniego zespół niewydolności oddechowej (MERS).
Choroba koronawirusa 2019 (COVID-19) to nowy szczep koronawirusa, który jak wiemy został niedawno zidentyfikowany u ludzi.
Podobnie jak inne infekcje dróg oddechowych, koronawirusy mogą być również przenoszone między ludźmi poprzez kontakt z płynami ustrojowymi, takimi jak ślina, krew lub mocz.
Wspieranie układu odpornościowego w celu zapobiegania infekcji
Media bardzo skutecznie informują nas o tym co możemy zrobić, aby ochronić się przed wirusem. Na stronie: https://www.gov.pl/web/zdrowie/co-musisz-wiedziec-o-koronawirusie znajdziesz obszerną wiedzę na ten temat.
Ja ze swojej strony chciałem pokazać Ci kilka zdrowych dla organizmu rzeczy wspomagających układ odpornościowy, które możesz wdrożyć do swojej codziennej rutyny. Są to rzeczy, które każdego dnia nie zależnie od sytuacji powinny nam towarzyszyć, aby cieszyć się zdrowiem.
Musisz jednak pamiętać, że nie należy ich zastępować wytycznymi, które daje nam ministerstwo zdrowia, a jeśli wystąpią u Ciebie jakiekolwiek objawy, to pod numerem 800-190-590 możesz uzyskać wszystkie niezbędne informacje co powinieneś zrobić w takiej sytuacji .
1. Bądź spokojny i trzymaj nerwy na wodzy
Stres mocno osłabia nasz układ odpornościowy bardziej niż cokolwiek innego. Im bardziej będziesz wpadał w panikę tym tak naprawdę zaczniesz bardziej osłabiać swoje ciało, a tym samym będziesz bardziej podatny na infekcje i zachorowanie.
2. Zadbaj o prawidłowy sen
Prawidłowa higiena snu dla naszego układu odpornościowego jest niesamowicie istotna. Mam tutaj na myśli:
- od 7 do 8 godzin snu
- unikanie sztucznego światła (komputer, telewizor itd.) na 3 godziny przed spaniem
- zasypianie w mocno zaciemnionym pomieszczeniu
- bycie aktywnym w ciągu dnia i regularne ćwiczenia
- zadbanie o prawidłowy stosunek węglowodanów i tłuszczy w posiłkach (przepisy poniżej)
- unikanie nadmiernej ilości kofeiny i czekolady jeśli masz problemy z zasypianiem
3. Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz
Aktywność fizyczna ma również kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby z którymi trenuję na co dzień bardzo dobrze o tym wiedzą, dlatego Tobie również zalecam znalezienie aktywności, która będzie Ci odpowiadać i sprawiać przyjemność. W sytuacji, którą mamy teraz możesz wykorzystać czas spędzony w domu na krótki trening, aby poprawić krążenie krwi. Przykład takiego krótkiego i bardzo bezpiecznego treningu znajdziesz na moim kanale pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=G9CPHjPIX7k
4. Czosnek i imbir
Mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, a także zwiększają odporność. Zamiast wykupywać kilogramy cukru i mąki ze sklepu, które mogą powodować stany zapalne w Twoim organizmie, lepiej zaopatrz się w czosnek i imbir.
5. Witamina C
Witamina C wspiera zdrowy układ odpornościowy. Najlepszym źródłem witaminy C w diecie są owoce i warzywa, w tym owoce cytrusowe, pomidory, czerwona papryka i jagody.
6. Witamina A i D
Witamina A poprawia funkcję odpornościową poprzez kilka mechanizmów. Zwiększa także bakterie kwasu mlekowego w jelitach, które w przypadku infekcji wytwarzają interferony i inne immunologiczne substancje chemiczne, które zwalczają infekcje. Wystarczająca ilość witaminy A znajduje się w wątróbce, którą należy jeść raz lub dwa razy w ciągu tygodnia. Jeżeli jej nie jadasz to możesz wziąć także olej z wątroby dorsza, który jest doskonałym źródłem witaminy A, a także D, która jest kolejną ważną witaminą dla funkcji odpornościowej.
7. Miód
Miód jest przeciwdrobnoustrojowy i przeciwwirusowy, a także zawiera mleczko pszczele, pyłek pszczeli i propolis. Możesz go po prostu zjeść w formie jednej łyżki lub dodać do posiłku.
8. Zdrowa dieta
Dla każdego z nas słowo zdrowa dieta może oznaczać zupełnie co innego, dlatego przygotowałem na sam koniec jadłospis, który bardzo mocno wspiera naszą odporność. Przejrzyj go dokładnie i postaraj się wzorować na nim komponując swoje posiłki.
Śniadanie (Jajecznica na maśle z warzywami i chlebem gryczanym)
- jajka
- cebula
- szczypiorek
- papryka
- masło klarowane
- *awokado (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- chleb gryczany domowej roboty (przepis)
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij i roztrzep. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj cebulę. Gdy zmięknie i zrobi się szklista to dodaj dowolne warzywo, a na końcu jaja i przyprawy, tak aby jajecznica miała delikatną półpłynną formę (będzie się lepiej trawić). Nakładamy jajecznicę na przygotowany wcześniej chleb.
*- Na wierzch możemy ułożyć pokrojone w plastry awokado.
Przepis na chleb gryczany:
- Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody
- Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej
- Mieszamy
- Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc)
- Po tym czasie mieszamy i dolewamy trochę wody, tak żeby poziom był z 0,5 cm wyżej niż kasza
- Zostawiamy znowu na 8 godz.
- Po tym czasie sprawdzamy ile mamy wody, powinna być tak z centymetr niżej niż powierzchnia kaszy, jeśli jest jej więcej, to delikatnie odlewamy nadmiar
- Solimy
- Włączamy piekarnik na 70 st. C i nagrzewamy
- Bierzemy blender i miksujemy dokładnie przez około minutę
- Bierzemy naczynie, w którym będziemy piec i wykładamy je papierem do pieczenia
- Wylewamy nasze ciasto na blachę/naczynie
- Wkładamy do piekarnika, zamykamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik!!
- Zostawiamy tak na minimum 8 godzin
- Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni (broń boże, nie otwieramy drzwiczek)
- Pieczemy 45 min
- Zmniejszamy temp. Do 170 st. C i pieczemy jeszcze 15 min
- Wyłączamy piekarnik
- Wyjmujemy naczynie
- Wyjmujemy chleb z naczynia na jakąś kratkę (może być taka z piekarnika)
- Ostrożnie odrywamy papier i gotowy chleb zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia
- Przechowujemy w chlebaku, jak normalny chleb
Obiad (Wątróbka)
- wątróbka z królika (może być też z indyka)
- duże jabłko
- cebula
- smalec do podduszenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój, podduś, dodaj pokrojone jabłko i duś pod przykryciem. Wątróbkę umyj, pokrój na małe kawałki i podsmaż przez 2-3 minuty. Nie sól przed smażeniem, bo się zrobi twarda. Dodaj ją do cebuli i jabłka i duś razem jeszcze ok. 10 minut. Posól i popierz do smaku.
Kolacja (Pieczona ryba)
- łosoś dziki łowiony w Atlantyku
- cytryna
- masło klarowane
- pieprz
- sól himalajska
- świeży czosnek
- sok z cytryny
- marchewka
- ziemniaki / bataty
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Zblenduj masło z czosnkiem, solą, pieprzem i pietruszką. Nasmaruj nim rybę. Możesz to zrobić na szybko zaraz przed upieczeniem lub zamarynować rybę dzień wcześniej. Pokrój cytrynę i ułóż plastry cytryny na rybie. Wyciśnij sok z cytryny, którym skropisz danie po upieczeniu. Włóż rybę do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką (na zdjęciu fasolka szparagowa) i piecz w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza w piekarniku przez 20-30 minut aż ryba się zarumieni. Ziemniaki lub bataty pokrój w talarki, skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi i upiecz razem z rybą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pamiętaj proszę, że spożywanie dużych ilości fruktozy, glukozy i sacharozy (ok. 20 łyżeczek cukru dziennie) bardzo osłabia zdolność limfocytów (białych krwinek) do obrony przeciwwirusowej. Dla zobrazowania tego co piszę:
1 butelka coli to 35 łyżeczek cukru
100g ketchupu to 4,5 łyżeczek cukru
1 szklanka wody smakowej to 4 łyżeczki cukru
1 porcja dżemu truskawkowego to 3,5 łyżeczki cukru
100g suszonej żurawiny to 15 łyżeczek cukru
Robiąc w tym czasie większe zakupy pamiętaj, aby nie wrzucać do swojego koszyka produktów, które mogłyby powodować jeszcze większe osłabienie odporności.
Dużo zdrowia dla Ciebie i dla Twoich bliskich.
Bibliografia:
1. https://chriskresser.com/everything-you-need-to-know-about-coronavirus-with-dr-ramzi-asfour/
2. Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak, Rozszyfruj swoją krew
Dyskusja: